logo

2016 Krušnohorské sochařské sympozium ve dřevě – Paměť krajiny

Project Description

2016 Krušnohorské sochařské sympozium ve dřevě – Paměť krajiny

Zámek Klášterec nad Ohří
Umělecká ředitelka Jitka Kůsová
Organizátor: Město Klášterec nad Ohří

Z textu katalogu symposia: Naše krajina byla odpradávna místem, kde vedle sebe po staletí žily různé národy. Přátelství a spolupráce vytvářely kulturu celého Krušnohoří. Téma je voda. Voda, která vždy určovala blahobyt přírody a lidí. Její čistá podoba začíná být vzácná a hodna ochrany.

Výběru 6 finalistů se zúčastnilo 35 autorů ze 17 zemí světa: Paolo Vivian, Jan F. Kovář, Kamila Housová Mizerová, Naruo Nishimura, Markéta Váradiová a Jana Křížová

Pro sympozium jsem navrhla plastiku Nekonečno symbolizující ve vlnách opakující se a nikdy nekončící procesy v přírodě – jako například plynutí vody či tok času a změnu prostoru či msta a všeho co čas obklopuje. Na jednotlivé vlny dopadá světlo a vzniklé stíny se mění, a tak plastika působí tak trochu jako „živá“.

Téměř 2metrový buk byl velmi vhodným materiálem a jako konečnou úpravu jsem si připravila speciální mix lazur a vosků s nádechem modré barvy. Socha stála naproti vchodu do zámeckého parku v Klášterci nad Ohří po dobu téměř téměř dvou let – až do jara roku 2018, do doby konání dalšího ročníku sympozia. Následně jsem ji darovala městu a byla instalována v Mateřské školce v Klášterci nad Ohří.

Za tuto plastiku jsem získala Cenu diváků.

In Portfolios